Logor 2019 - dan 8

Kreirano: Subota, 13 Srpanj 2019 Napisao/la Ratko
logor-2019

Fužine 11.07.2019.
Ovo pišem po sijećanju jer 9 i 10 dan stvarno nije bilo slobodnog vremen da vam nešto napišemo.
Jutro  najhladnije do sada u 7. sati 10 °C s osjećajem ugode 8° C. Pametni koji do sada nisu uzeli deku prihvatili su ponuđeno.  Nemaju svi site vreće – neki kažu da im nije bilo hladno.

Sunčano jutro, odmah su svi vedriji. Nakon uobičajnog rasporeda do 10 je već dobrano zagrijalo. Mališi su imali „rat“ vodenim balonima (prilika da ih pregledamo od krpelja – začudo nitko). Stariji su sakupljali uvjete za značke. Nakon ručka (juha, pire s mesne okruglice u toću i salatom od poma i krastavaca), pakiranje nepotrebnih stvari, rušenje polica i krugova. S obzirom da nas noćas čeka još jedna kiša a moguće i na dan odlaska kućama. Odlučili smo olakšati si posao u petak.
Da bi članovima stvari bile dostupne u šatoru su izradili „patent“ za robu (police) na kojem su uredno (netko više netko manje) držali svoje stvari. Sada te police treba razmontirati i njima naložiti zadnju svečanu logorsku vatru (pagodu). S obzirom da je dan sunčan i topao odlučili smo odlučili smo srušiti nekoliko šatorskih krugova. Krug je skup šatora jedne držine. Blizu vatrišta i WC-a bio je krug Vučića (da ih noćna straža  lakše nadgleda). Uzvodno na drugoj obali potoka zvanog „Rakov jarak“ bili su redom: krug izviđača iz Dugog Rata, krug Omišana pa krug Vila i na kraju krug Zviri. Između njih i nasipa koji nas je štitio od poplava (bujica potoka) smjestili su se Nizozemci. Mali Omišani su spavali u potkrovlju doma.
S obzirom na iskustvo evakuacije, odlučili smo ga ponoviti. Muški Vučići će spavati u prizemlju doma. Stavimo im spužve na pod (parket) i poslažemo kao srdelice. 5 Vila ide u jednu slobodnu kućicu na pod (spužve) Omišani sa svojim mališima u potkrovlje a Dugoračani ½ s Omišanima u potkrovlje a ½ u slobodne kućice. Vile i Zviri ostaju u svojim šatorima s izuzetkom bolesnog Feđe i jednog sretnika da pazi na njega. Vučići će svoje spakirane stvari staviti u jedan veći šator jednako kao i ekipa Dugog Rata.
Nakon pakiranja opreme slijedi pakiranje kreveta i rušenje šatora. Krevete je trebalo iznijeti na igralište jer tamo ima najviše Sunca. Kako su na krevetima bili karimati trebalo ih je dobro osušiti da ne bi vlažni otišli u skladište i tamo trulavili do slijedećeg logora. Šatori se pregledavaju, čiste od blata, čiste se klinovi od blata i vlage. Prava serijska proizvodna linija.
Za to vrijeme jedna radna grupa je pripremala pagodu. U kuhinji ludnica. Uz večeru treba pripremiti i sutrašnji ručak jer nakon doručka kuhinja se čisti i pakira. Zbog toga u kuhinju uskače Kosor – za večeru čevapi. Uz sve to članovi su trebali pripremiti i program za vatru a voditelji provjeriti tko je ispunio potreban broj uvjeta za određeni vještinu, vještarstvo, let odnosno list.
Naši (Marjanovci) su se između zastave i večere „izgubili“. Otišli su u sumrak na obalu Lepeničkog jezera i tamo pripremili ceremoniju polaganja Obečanja poletara odnosno Zavjeta izviđača. Maramu Vučića odnosno obečanje polataraca je da Ante Mišković. Zavjet su dale slijedeće Vile: Petra Biuk, Adriana Marović, Stela Paunović i Hana Kaličanin. Povodom prelaska iz Marjanskih Vučića u Marjanske Vile i Marjanske Zviri izviđački Zavjet dali su: Sandi Mirjana Sarić, Marjeta Konor Jelaska, Nina Bilić, Andrea Bilić i Jana Jakšić odnosno Jan Ćurin, Roko Omrčen, Lovre Letica, Lovre Tudor i Bartul Babić.
Svečana logorska vatra je počela himnom vatri. Čast da je upale dobili su najbolji izviđači i planinke a to su bili: Roko Marušić i Lucija Jović Kekez iz Marjana, Marko Pašalić i Tihana Beović iz Omiša te Petar Dragošević i Lucija Kujundžić iz Dugog Rata. Najbolji poletarci i pčelice bili su:  Nina Bilić i Roko Omrčen iz Marjana te Ivano Barišić i Petra Kadić iz Omiša. Za nagradu velike Milke koje mogu podijeliti s prijateljima da se ne rastope uz vatru.
Uz red izviđačkih pjesama i skečeva proglasili smo najurednije šatore: u krugu Vučića to su Nina i Andrea B., u krugu Vila Adriana M. i Petra B., u krugu Zviri Feđa M. i Dino T. U krugu Dugog Rata najuredniji šator imle su Luce, Luci i Sara a kod Omišana najurednije su bile Elena K i Anamarija R.
Opet malo pjesme i skečeva pa značke izviđačkih znanja. Uvjete za 1. let (brončana značka) sakupili su: Niko Čelan, Andre Bilić, Nina Bilić, Lovre Tudor i Marjeta Konor Jelaska i kod Dugog Rata Sara Spajin.
Uvjete 2. leta su ostvarili: Petar Podrug, Vlado Kolak i Ivan Matijević koji su dobili srebrnu značku. Kod Dugoračana značku su dobili: Petar Dragošević, Lovro Brničević i Lovre Kraljević.
3. let i zlatnu značku zaslužili su: Jan Ćurin, Lovre Drašković, Sandi Mirjana Sarić, Lovre Letica, Roko Omrčen i Jana Jakšić.
Kod starijih uvjete 1. lista savladili su: Mikula Karelović, Dino Tomaša, Lovre Marković, Luna Dumanić Šulenta, Lucija Jović Kekez, Rita Bjedov i Feđa Mihajlov kao i Dora Brničević i Antonio Popović iz Dugog Rata.
Za sve ostale koji nisu dobili značke nema straha svi ispunjeni uvjeti su zapisani (vaši Dnevnici su kod mene i vratiti ću vam ih kada upišem u tablicu da se uvjeti ne izgube).
Nakon pjesme, igara i skečeva došli smo do vještina poletaraca i vještarstva izviđača. Kao što smo ranije napisali mlađeg kurira osvojili su Roko Omrčen (Marjan) i Petra Kadić iz Omiša. Vještarstvo kurira osvojili su Lovre Marković, Dino Tomaša i Kiara Generalić iz Omiša.
Vještinu Mowgli stekli su: Nina Bilić, Andrea Bilić, Sandi Mirjana Sarić i Ivan Matijević. Uvjete za Robinzona ispunili su Lovre Drašković, Bartul Babić, Petar podrug, Niko Čelan i Ante Mišković.
Uz pjesmu, igre i skečeve logorska vatra se produljila. Palo je par kapi kiše i neki mlađi bi u šatore na spavanje. Ne može, kada ste preživili sva ona nevrijemena, potope, grmljavine, tuče neće vam biti ništa od par kapi kiše. Nebo nam se smilovalo i uspjeli smo dovršiti program. Za kraj tradicionalno svi u krug u veliki zagrljaj i pjesma rastanka. Manji na povečerje a stariji mogu još malo produžiti pjesmu u slobodnom programu.
Mi stariji smo se povukli u trpezariju s gostima i tamo nastavili svoju pjesmu uz gitaru (hvala Srđanu Milunu na gitari - što je malo rasteretio Kosoera). Za neke je noć bila i radna jer je sve osvojeno trebalo upisati u izviđačke knjižice.
Kontrola straže i laka mi noć 02.23. Topla vreća, moja najdraža prijateljica na logoru.

 
Slike na mobitelu možete vidjeti ovdje na našem flickeru