Logor - dan osmi

Kreirano: Subota, 06 Kolovoz 2016 Napisao/la Lada
logor-dan-osmi

 Sritan Dan domovinske zahvalnosti a našemu Kosoru i Nikoli posebne čestitke za Dan branitelja!!!
NASTAVAK PREPRIČAN...  Ovo u crticama je od jučera...
-    „Vi ste otišli, mi se popunili!“ – kaže Kosor. Dan za posjete se nastavlja...
-    Đinđerov barba Jasmin, žena i ćer, na proputovanju, svratili su nas vidit. Žaj mi je šta ga nisan dočekala ali mi je drago da je bija. On je stari Kaliternovac, Paškvin brat. Najviše se iznenadija teti Mari, ona je naša kuvarica od 1975.-e. Stara sjećanja, izviđački šatori, vatra i miris logora, vraćaju samo lipo.

-    Uskoro dolaze i Kizo i Ljubo, a malo iza njih i Jagarčeci u punome sastavu. Damir, Nadica i Monika. Valentina je rekla da ona ide u šetnju do vrha, a da in je Karlo tu. Valjda nije ozbiljno mislila da Karlo ode kući s njima?! Pa Karlo je super, odlično se uklopija!
-    I šta smo ponudili gostima? Pa gulaš od obida i svi su guštali. Jedino je Vice odma priskočija jer da on to u životu ne jede, al da je prova više puta. Ja san pojila kumpire a kruv točala i bilo mi je ok.
-    U logoru su ostali poletarci, i veliki. Alen i Luce organizirali su poletima aktivnosti, a Ratko je pokuša nagovorit lapane da odu do vrha. Lagana šetnja, a pristali su Martin, Toma P i Čečuk. Odu oni, a dvi ure iza krenu i Ratko, Valentina, Nikola i Vesna. Puten prema gori brđani su se slikavali, razgledavali, komentirali,... I očekivali su ih srest u povratku. Kad su došli do skloništa a da ih nisu sreli, skužili su da su vjerovatno unutra jer su prozori otvoreni. Naravno da in je odma pala na pamet bedasta ideja. Nikola je priša ali ne da se šulja, nego normalno, uzeja je granu i greba po zidovima. Unutra je nasta muk. Nervoza se mogla osjetit vanka. Martin, iako u panici predlaže da zovu Ratka... Ovi izvanka ne mogu virovat da ih oni unutra nisu čuli, ulaze, i ugledaju tri zelena, obnevidjela (kako ih je Vesna opisala) izviđača. Beštimlje po Nikoli i Ratku, i smirenje, pa komentari da su zapravo dobro napravili. Umirili se i zvali pomoć. Zajedno su se spustili do logora, smijući se kad je konačno sve bilo gotovo.
-    Glazbeni dan je krenija kad je tata Jagarčec uzeja harmoniku, a kad su svi odrasli to prihvatili! A da ne mislite da ovde nema klasike, samo da znate da su mama Jagarčec i Kosor i valcer u kužini otplesali!
Gromi su u trpezariji pivali uz gitaru, malo su se nadpjevavali, a kad su skužili da mogu ujedniti orkestar i zajedno odradit repertoar, orilo se do dna livade!
A šta se pivalo? Od Tike tike tačke do tvrdih izviđačkih pisama!!! BRAVO!!!
-    Da ne mislite da nan fali slakoga, samo napomena da nan je femili Jagarčec donila hrpu kolača. Mene je dočeka neki za obične smrtnike, sa mlikon. To je Kosorova verzija. Ja se ne slažen! Zapravo, on ne voli mliko pa ne voli ni kolače u koje mliko ide. Isto je i sa maslon. A meni bome ne smeta! Kolači su bili skroz dobri!!! FALA!!!!
-    I Vesna je donila kugluf i slane štapiće sa siron, domaće, divne!
-    I Anuška i Nataša su poslale slatke pakete. Tako da dica tamane slatko i ne fali in ništa!
-    Poleti su sami spremali večeru, sami skupili drva, sami palili vatru, nabijali kobase na štape, i sami pekli. Za desert su imali... Palačinke sa Nutelon i šlagon!!! Dena je kupija sve šta su naručili... A Kosor peka palačinke...
-    Popodnevne aktivnosti za polete nastavak su vještina Robinzon i Mogli, organiziran je Veliki lov u šumi. Morali su po karti nalazit tragove životinja, prepoznavat ih, nalazit podatke o njima, i pokušavat ih ulovit! Luka je zapantija zeca, vuka, liju, divlju svinju i jelena.
12 15 Ugrijali smo vodu, poleti idu na tuširanje. Guštaju, i naravno da tri dolaze jer imaju krpelje. I opet onako sitne, male, jedva primjetne. Jedino Len ima mrvicu većega i s ponoson ga lipi u dnevnik nakon vađenja.
Vile prve dolaze, umorne, vesele i pretprane stvarima. Al one nisu toliko očajne ka male Zviri. Aj šta nisu imali rusake, al nisu ni pitali ima li ko od nas posudit. Nosili su stvari u boršama!!! Kako, neman pojma. Aj ni to nije najgore, nego su na bivak, znači na 20 sata odsustva nosili po tri majice kratkih rukava, dvi dugih, dva para patika plus gojze na nogama, i sve ostalo šta inače stoji na patentu. Jedan od uvjeta za list je da se znaju spakirat. Nisu in vodnici smili pomoć. Al od nas ostalih su mogli tražit. Tamo je Mia D bila zbunjena kako će nosit ogromni karimat i došla po savjet. Najbolje šta san joj mogla pomoć bilo je da joj posudin moj mali, koji se isto napuše, a ne zauzima puno mista.
-    Svi su se vratili živi i zdravi. Mlađi su spavali u šatorima a veliki u zaklonima. Nosili su šatorska krila, spajali ih konopima i podbočili drvenin motkama. Sve su sami radili i dobro in je išlo.
-    Palili su vatru, kuvali, pekli, grijali se,... I noćili u šumi, sami. Doduše, s njima su bili i voditelji, ali su glavninu posla radili baš mali.
13 35 Evo i meni stigla čikolata, Anuška zna da volin tamnu, još kad je sa narančon... Mmmm,.. Mljac,.. Fala Ane!!!
13 46 Mali su u vrtači, igraju balun. Kosor odgori navija. Pazi Lene, ne tako, Jakove ne daj, vrati, zaokreni ga, ajde, ajde,... e jebiga... Ovo je bilo tako od srca da san morala napisat u originalu. Roko i mali Mikula, odlični ste! Odlična utakmica. Tek san sad skužila da su poleti igrali protiv Alen, Marina, Ljube... Junačka borba, bravo malci!!!
-    Jučer su poleti imali i glazbenu radionicu, Vesna ih je učila Ponos Marjana, Himnu vatri i Lijepu našu. Poleti su sami jutros dizali zastavu i orilo se ka da je cili odred tu!!! Bravo za malce i za Vesnu...
-    Navečer su imali razne noćne igre a najviše in se svidila svitleča kuglana. U boce od mineralne, napunili su vodu i stavili svitleće štapiće, zatvorili i onda su boce glumile čunjeve!!!
-    Odgledali su i drugi dio filma Ledeno doba 4.

14 30 Pripreme za ručak
14 32 Dolazi Nikola i pita da jel iman malu križnu kacavidu, ja stanen i kažen da neman. Onda nastavin naglas razmišljat, ček, tribalo bi bit u onome letermanu, imaš ti, pitan Nikolu a u isto vrime kopan po neseseru. Ima ja!!! Ala jesan najjača, iman sve šta je kod kome tribalo. A oko dvi ure san organizirala klišta, cvik cange, žicu i izolir, da Ljubo i Zoki poprave teti Mari oćale.
14 41 Obid, juha od brokule, meso i čušpajz, kaže Aldo, a Dina kaže da se to kod nje zove kaul. (smajlić)
Dica se nisu baš ubila od količine pojedenog kupusa. AL meso in je bilo super, čiste bržole, komentira Ljubo, ništa kosti, ništa masno. A teta Mare iz kužine dodaje, da su skinili sigurno dvi kile žilica!
Tako je nekako inače u životu. Vidiš krajnji rezultat a koliko je truda za doć do njega, malo ko vidi.
16 10 Nogometna utakmica između mlađih i starijih brđana. Napeta utakmica, i srića da je završila nerješeno, 3:3. Je da je Ljubo reka „Skroz smo ih nadigrali, ali eto, rezultat nije kakav bi realno triba bit!“ a mi ostali smo varili od smija...
Dok su nogometaši u vrtači, mali dovršavaju vještine, a iza odmora dolaze na radionicu perlica. Kakve veze ima šta su sami muškići? Guštali su. Napravili su natpise za sobu, mamama i tatama i didama i bakama pokloniće, Roko Lemo je napravija srce za rodicu koja se danas rodila.
Čestitke maloj rodici i u naše ime!!!
21 05 Večera je gotova, i opet smo se ubili. Kosor je meštar za „bebu“, a beba je mali plinski roštilj. Čudesno dobri čevapi su ispali. Ja i dalje ne volin meso, pa je meni Kosor priko veze ispeka lepinju kad je završija peć meso. I onda mi je priko veze da i komad sira, tako da san guštala. Isto mi je cila lepinja bila puno a ostalima ostala dva čevapa. (Ta dva su ka četri u nas u Splitu). I sitin se ja da je mali Vidović tija repete. Zapakiran i pošaljen po nekome od njegovih Zviri, valjda je došlo do njega.
Popodne smo imali intezivno pretraživanje dice. Kad su se otuširali, većina ih je sama prijavljivala te mikro krpeljiće, a ostale smo postrojili i na čeking. Alen je obavija lavovski dio posla, a kad je kiša postala izglednija a i mrak se brzo spušta uskočija je i Vice. Ne znan broja koliko smo krpelja izvadili, majke mi!!! Odlučili smo zbrojit na kraju logora. Javićemo rezultat.
Dakle, još jedanput. Ovo su bebe krpelji, sasvin, sasvin sitni. Sva dica znaju kako izgledaju, lako ih je izvadit, pinceton malo čupnete, izlaze u komadu. Kad dođu doma, pratite ih, pregledajte i ako slučajno uočite koncentrične krugove na koži, javite se likaru da dobiju antibiotik. I to je to...
21 07 Dica više ne letaju po krugu, valjda su otišli na vatru. Kiše još nema. Ja san sve pripremila u kutiću, sve evakuirala, zbrinila da ne bi šta smočilo. Nije problem ako je obična ravna kiša, ali ako bude s vitron, moglo bi bit zeznuto. Zato san ja sve smistila ispod stola, ali ne diretamente na pod, nego na kašete. (smajlić)
Mirela je otišla u Split, s njon je otišla i Domzi. Cure su bile zbunjene, Anja i Puje će pomoć Aldu još ova dva dana. Domzi je morala ić ća jer ima koncert. Baš nan fali!!!
S njima je otišla i Palmina, nit mi se javila kad je došla, nit kad je išla, a nit mi se javila ijedan dan od kad je bila tu. Ne zna ni šta je radila je rje i njihov krug sneruke.
21 50 Čujen Mikulin glas „Potira nas je Alen sa vatre, mene i Marka, pivali smo čudnin glasovima!“ Ratko iznenađeno pita zašto, kad ih je Vesna pohvalila da su super pivači?! Nisu baš til, oni su mislili da se mogu tako zezat... S vatre dopiru zvuci pisama, ekipa se zabavlja, ori se... Vesna ih je uvjerila da se lipo vrate na vatru, ispričaju i nastave zabavljat sa ostalima.
21 55 Iden ja ovo privest kraju, nisan popodne spavala, koma san. S koncerta smo došli u 3 59 a digla san se u 7 10. Munja san, a kad mi je bilo vruće, pa san se digla. Vruće je bilo jer mi je sunce udrilo u šator, a po noći je super ispod tanke vriće...
Laku van noć, dragi moji...


Za vidjeti slike na mobitelu kliknite ovde a moze ih i downloadati