Zviri na Kozjaku

Kreirano: Nedjelja, 14 Veljača 2016 Napisao/la Ratko
zviri-na-kozjaku

Rano ujutro 28.11.2015. Marjanske Zviri su se okupile na željezničkom kolodvoru i krenule vlakom prema Kaštel Starom. U Sućurcu smo ukrcali Luku a na Radunu su nas dočekali Stojići. Ukupno 13 Zviri u pratnji 3 voditelja (Đurđa, Vice i Ratko). Prvi zadatak je bio uz pomoć planinarske markacije, poštivajući pravila kretanja grupe doći do planinarskog doma na Malačkoj i napisati Dnevnik puta.

Za uspon nam je trebalo oko 1.30 sati hoda. Po dolasku na dom malo smo se odmorili, nešto pojeli i ugrijali uz topli čaj. Nakon igre popeli smo se do Spomen križa poginulih branitelja Kaštela. Malo smo pregledavali zavičaj i uživali u pogledu koji nam je "očistila" bura. Nakon povratka u dom sakupili smo stvari i krenuli na stranu Radošića, preko bunkera do livade uz jezerce. Tu smo učili i vježbali čvorove, vježbali rad s busolom - mjerili azimute te uz pomoć karte učili mjriti dužine i visine. Najteže nam je bilo na osnovu karte i brzine kretanja izračunati potrebno vrijeme hoda. Nakon igre i marende, krenuli smo dalje prema stjenovitom vrhu Biranj na kojem je smještena crkvica Svetog Ivana.
Tu smo vježbali raditi avione od papira i imali natjecanje - čiji će avion dulje ostati u zraku a čiji najdalje odletiti. Frane je bio najbolji. Nakon kratkog odmora i slikavanja krenuli smo nizbrdo da nas ne uhvati mrak. U povratku smo se spustili na Lukšićko sedlo te dalje vatrogasnim putem do Kaštel Starog. Za ostatak nepotrošenog novaca kupili smo slatkiše koje smo pojeli čekajući vlak. Umorni ali zadovoljni vratili smo se kućama. Sve skupa dobar i zahtjevan izlet na kojem su članovi prepješačili oko 10 kilometara po teškom i zahtjevnom terenu.