IZLET U ŠPILJU VRANJAČU

Kreirano: Ponedjeljak, 07 Listopad 2013

 

izlet vranjaca

U subotu 5.10.2013. unatoč nepovoljnoj prognozi 37 marjanovaca i 2 roditelja uputilo se autobusom u smjeru Kotlenica. Nakon 40 minuta ugodne vožnje stigli smo do Punda i onda još 10-tak minuta hoda do špilje Vranjače. Kratko zadržavanje uz marendu i upute o kretanju i ponašanju u spilji pa nas je preuzeo vodič gosp. Punda čiji djed je otkrio špilju. Kratko predavanje o špilji i ulazimo. Obilazak je trajao oko sat vremena. Vodič nas je polako vodio kroz dvorane uz priču i poticanje mašte ne bi li vidjeli što više figura izrađenih djelovanjem prirode.

Naučili smo razlikovati stalaktite (vise odozgo),  stalagmite (rastu odozdo) i stalagnate (kada se spoje u stup). Vidjeli smo šišmiše, slušali kako vodič svira na šupljim „zavjesama“ i naučili dosta o nastanku špilje. Za kraj smo zapjevali u velikoj dvorani. Nakon izlaska iz špilje prošetali smo do livade. Nakon što smo vježbali orijentaciju ostalo je dovoljno vremena za igru. Vučići su igrali „Jakov kaže“ , „Romeo i Julija“ te otimanja zastave. Za to vrijeme stariji su vježbali crtati skicu i dizanje šatora. Ni brđani nisu mirovali. Sakupili su suhih drva za gradele. Poletarci su od istih pripremili vatru i već drugom šibicom uspjeli upaliti vatru. A šta je bilo na gradelama. S obzirom da nas je bilo dosta ostalo je nešto kuna pa smo to potrošili na hrenovke, kruh, majonezu i kečap. Hrenovke su nestale u roku odmah. Kada smo pojeli zadnje zalogaje počela je lagana kišica. Na brzinu smo sakupili stvari a snalažljivi poletarci se skupili u mali šator. Koliko poletaraca stane u šator površine 4 m2. Nisam uspio izbrojati ali dvadesetak ih je bilo u malom šatoru. Kako nisu svi ponijeli kabanice odlučili smo da nema smisla da kisnemo. Nakon čišćenja livade krenuli smo nazad prema autobusu. U autobusu zabavljali smo se uz pjesmu, igre, viceve i zagonetne priče. Kako je bilo članovima možete saznati iz njihovih izjava:

 

Leo: Bilo mi je super na prvom izletu sa izviđačima. Volio bi ići opet.

Toni: Bilo mi je super. Baš bi htio opet ići. Najbolje mi je bilo kad je pala kiša pa smo se sakrivali.

Jelena: Na prvom izletu mi je bilo super. Najbolje mi je bilo kad smo išli u špilju. Nešto smo novo naučili,  igrali smo se a nakon toga smo išli na livadu. Malo nam je kiša pokvarila izlet ali sve jedno super smo se zabavili.

Nina: Bilo mi je dobro na izletu zato što smo išli u špilju Vranjaču i zato što je bilo jako dobro i družila sam se sa svojim prijateljima. Najbolje je bilo kada smo vidjeli špilju Vranjaču.

Sandro: Bilo je Zakon

Toma Botica: Najbolje je bilo kada smo bili u špilju. Igrali smo se i onda je počela padati kiša pa smo se stiskali u šatoru. Bilo nas je oko dvadesetak u šatoru.

 

 

FOTO GALERIJA: